Čo jesť počas tehotenstva

Tehotná žena môže jesť čokoľvek na čo nie je alergická. Tehotenstvo nie je choroba, ale stav. Zdá sa, že čoraz častejšie sa vynárajú nové a nové „zaručené“ vedecké dôkazy, čo by žena počas tehotenstva nemala jesť, lenže opak je pravdou. V 21.storočí je dovolené všetko. Čo je zdravé pre nastávajúcu matku, je zdravé aj pre dieťa. Čo by však tehotná žena nemala robiť počas tehotenstva, čo sa týka jedla, to je už kapitola sama o sebe.

Stravovanie v šatníku

Ak čakáte až do druhého trimestra, aby ste mohli konečne zdieľať správu o vašom tehotenstve, ako to robia mnohé ženy po celom svete, musíte skryť všetky svoje zvláštne obavy z nových potravín, aby ostatní neobjavili vaše tajomstvo.

Mnohokrát, keď tehotná žena odíde napríklad na večierok a na tanieri, čo jej priniesol čašník niečo netypické, ako napríklad hovädzie mäso, môže sa jej obrátiť žalúdok. Ako vyriešiť túto situáciu? Môžete to vyriešiť veľmi jednoducho. Keď dostanete niečo, čo obyčajne nejete, alebo vám teraz zdvíha žalúdok, iba povedzte, že nie ste hladná, lebo ste už predtým jedla.

Tiež môže nastať situácia, že sa idete zblázniť po niečom, čo práve nemôžete dostať. Najlepšie je, ak si tú pochúťku zaobstaráte tak, aby to nikto nezbadal. Najčastejšie ide o zavárané uhorky. Ak vás ostatní uvidia vyjedať ich z pohára, ťažko vysvetlíte, že nie ste tehotná.

Oops, jedla som znova!

Ešte viac rozrušujúce je zistenie, že ste už zjedli niečo, čo je tabu. Niečo, čo je geneticky modifikované a vy ste si povedala, že to nikdy ako tehotná nebudete jesť a potom, keď sa dieťa narodí, nenecháte vaše dieťa jesť žiadne geneticky modifikované suroviny.

Mnohé tehotné ženy čítajú knižky o tehotenstve a často sa dostávajú ku kapitole, kde sú opísané jedlá, ktoré by nemali jesť. S hrôzou si uvedomia, že kým sa dostali k tejto kapitole, zjedli zo zakázaného ovocia takmer tony! Netreba panikáriť. Ak sa vám nič nestalo, znamená to, že je všetko v poriadku.

Varenie v bezpečí

Niekedy to nie je to, čo jete, ale spôsob, akým jedlo pripravujete. Postupujte vždy podľa týchto pokynov:

  • Pred manipuláciou s jedlom, po použití kúpeľne a po dotyku zvierat si dôkladne umyte ruky mydlom a teplou tečúcou vodou.
  • Skladujte surové mäso, hydinu a morské plody v hermeticky uzavretých nádobách a od ostatných potravín určených na priamu spotrebu v chladničke.
  • Pri varení najprv nakrájajte ovocie a zeleninu; až potom spracujte surové mäso, hydinu a morské plody.
  • Po manipulácii so surovým mäsom, hydinou a morskými plodmi ihneď umyte nože, dosky a miesta na prípravu jedál horúcou mydlovou vodou.
  • Neobťažujte sa opláchnutím alebo čistením surového mäsa, hydiny alebo rýb. Takto len rozšírite baktérie do umývadiel a aj tak sa zabijú počas procesu varenia.
  • Použite teplomer, aby ste zabezpečili primeranú prípravu vaječných pokrmov, mäsa, rýb a hydiny.
  • Všetky zvyšky a potraviny podliehajúce skaze skladujte v chladničke pri alebo pod 40 stupňov.
  • V priebehu štyroch dní použite potraviny podliehajúce skaze, zvyšky alebo predvarené potraviny po štyroch dní zlikvidujte.

Autor: Valéria Osztatná Loomis, fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 4 Priemer: 3.5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *