Vyrobte si odtlačok ručičky

Naše mamy a staré mamy si na pamiatku odkladali vlásky z prvého strihania a prvý vypadnutý mliečny zub. Dnešné mamičky si okrem toho radi vyrábajú odtlačok ručičky alebo nožičky svojho bábätka. Poradíme vám, ako na to.

Na začiatok sa potrebujete rozhodnúť, či zvolíte 2D alebo 3D odtlačok. Tiež, či si chcete odtlačiť iba jeho dlaň alebo aj nožičku.

Na 2D odtlačok budete potrebovať:

  • akékoľvek zdravotne nezávadné farby, ktoré idú ľahko umyť (dobre poslúžia vodové alebo prstové farby),
  • kvalitný výkres,
  • štetec,
  • rám na fotografiu v potrebnej veľkosti.

Postup:

  1. Výkres odstrihnite tak, aby pasoval do vášho rámčeka. Pre istotu si pripravte viac kusov, ak by sa vám odtlačok na prvý pokus nepodaril.
  2. Pripravte si farby a štetec.
  3. Teraz potrebujete bábätko — najlepšie oblečené vo veciach, ktoré sa môžu zašpiniť. Pretože sa ľahko stane, že si dieťa utrie farebné rúčky do odevu.
  4. Natrite a otlačte mu najskôr dlaň. Tu môže nastať problém, ak bábätko nebude chcieť vystrieť prsty. Vyzbrojte sa troškou trpezlivosti. Nakoniec sa to podarí.
  5. Ruku umyte a natrite nožičku. Tá by mala ísť otlačiť ľahšie.
  6. Odtlačky nechajte zaschnúť. Potom ich vložte do rámu.

Na 3D odtlačok si môžete kúpiť špeciálnu sadu na odtlačky, alebo aj na odlievanie. No postačí vám aj lacnejší domáci variant. Dokonalý odtlačok vyrobíte aj zo slaného cesta.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček (približne 250 ml) soli,
  • 1 hrnček hladkej múky,
  • polovicu hrnčeka vody,
  • ak chcete odtlačok vložiť do rámu, tak aj hrubší rám na fotku,
  • plech a papier na pečenie.

Postup:

  1. Soľ a múku nasypte do misy. Prilejte vodu a zmieste. Ak je cesto mäkké a lepkavé, prisypte trochu múky. Ak je naopak priveľmi tuhé a drobí sa, prilejte ešte trochu vody.
  2. Cesto vyvaľkajte do kruhu alebo do tvaru štvorca. Ak chcete aj tento odtlačok vložiť do rámu, vymerajte si potrebnú veľkosť. Cesto musí mať hrúbku približne 1,5 – 2 cm. Pozor, je potrebné si ho dôkladne podsypať múkou, aby sa vám pri otláčaní neprilepilo o podložku.
  3. Teraz otlačte ruku a nohu bábätka.
  4. Znovu upravte okraje cesta a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšky cesta si odložte do mikroténového vrecka do chladničky.
  5. Odtlačok sušíme jednu hodinu v rúre vyhriatej na 75 stupňov a potom ešte tri hodiny v rúre vyhriatej na 100 stupňov.
  6. Ak vám pri sušení trochu popraskalo, prasknuté miesta opravíte zvyškom cesta. Prasklinu jemne potriete vodou (stačí namočeným prstom) a zľahka nanesiete kúsok cesta. Výrobok dosúšame pri izbovej teplote alebo na zapnutom radiátore.

Autor: Eva Kevická, fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *