Ako vybrať menu na rodinnú oslavu

Oslavy narodenín, krst, svadba, výročia — to všetko sú príležitosti, kedy sa stretáva bližšia aj širšia rodina a priatelia. Ak organizácia oslavy tentokrát padla na vaše plecia, poradíme vám, ako vybrať vhodné menu. Nezabudli sme ani na tipy, ako zvoliť dodávateľa občerstvenia tak, aby ste sa nemuseli o varenie starať vy.

Slávnostné menu na oslavu

Slávnostné menu by malo mať minimálne dva chody — polievku a hlavné jedlo. Pokiaľ plánujete dlhšie posedenie, môžete pridať tiež predjedlo. Neskôr môžu prísť na rad ešte ďalšie chody alebo pohostenie vo forme švédskych stolov.

Slávnostná večera alebo obed?

Neviete sa rozhodnúť, kedy by sa mala oslava konať? Pomôže vám zloženie hostí. Ak sú pozvanými prevažne rodiny s deťmi, oslavu naplánujte na obed alebo v skorších popoludňajších hodinách. Najmenšie deti môžu popoludnie stráviť v kočíkoch, väčšie deti sa budú môcť hrať. Dospelí tak získajú čas na spoločné rozhovory v čase, kedy deti ešte nie sú priveľmi unavené. Rodinám s väčšími deťmi môže vyhovovať konanie oslavy aj vo večerných hodinách.

Zvoľte jednotlivé chody

Na každú oslavu prídu hostia s mnohorakými chuťami. Vyhovieť každému preto nemusí byť jednoduché.

Predjedlo

Predjedlo by malo byť ľahké a chutné. Malo by hostí vhodne naladiť na ďalšie chystané pochúťky.  Zvoliť môžete, napríklad drobné pečivo s nátierkou a syrmi, vynikajúcou voľbou sú tiež šunkové rolky s chrenovou penou a chlieb. Neoddeliteľnou súčasťou predjedla je čerstvá zelenina.

Akú polievku?

Ak chcete staviť na istotu, výbornou voľbou bude klasika v podobe slepačej alebo hovädzej polievky. Pre vegetariánov môžete zvoliť zeleninovú polievku. Ak chcete experimentovať, za pokus stoja krémové polievky, v lete dobre padnú aj studené polievky.

Vyberte hlavný chod

Hlavný chod by mal by byť mäsitý. Rozhodnúť sa môžete pre tradičný rezeň, pečené kura alebo mäso pripravené na prírodný spôsob. Tieto voľby sa iste stretnú s úspechom u väčšiny prítomných. Staviť môžete tiež na grilované špeciality, špízy alebo iné pochúťky. Súčasťou hlavného jedla je príloha v podobe zemiakov, hranolčekov či ryže. Nezabudnite na zeleninovú oblohu. V prípade niektorých pokrmov je vhodné pridať tiež kečup, horčicu alebo vhodný dresing.

Myslite aj na ľudí s intoleranciami. Vopred sa informujte o ich obmedzeniach. V niektorých prípadoch sa podľa nich bude dať upraviť celé menu, v iných bude potrebné pripraviť pohostenie zvlášť.

Dezerty a slané chuťovky

Po dobrom jedle môže nasledovať torta a dezerty. Tým, ktorí nemajú radi sladké, pripravte slané pečivo a rôzne chuťovky. Fantázii sa pritom medze nekladú. V ponuke môžu byť obložené misy, jednohubky, syrové, šunkové a iné taniere s čerstvým chlebom. Zárukou úspechu je slané pečivo.

Zložité pohostenie jednoducho

Chystáte pohostenie pre niekoľkých ľudí alebo sa vás má zísť niekoľko desiatok? V oboch prípadoch vám prípravu uľahčia cateringové služby. Cateringové služby majú skúsenosti s obsluhou menších aj rozsiahlejších akcií. Výhodou je, že svoju oslavu môžete zorganizovať u vás doma aj v iných zvolených priestoroch.

Cateringy v Bratislave ponúkajú tiež možnosť prenajatia inventára. Postarajú sa o prestieranie, stoly, stoličky a riad na servírovanie pokrmov. Samozrejmosťou je bohatá ponuka jedál a dezertov, objednať si môžete tiež tortu.

Fotografia: bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *